Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Ο πλανήτης βρέθηκε..


   Μετά την προετοιμασία των παιδιών με εξοπλισμό και όργανα παρατήρησης, υπενθυμίζουμε στα παιδιά το γράμμα του Τζακ και την βοήθεια που πρέπει να στείλουμε.
Με αφορμή το γράμμα και τα στοιχεία που τους παρείχε ο Τζακ τα παιδιά καταλήγουν πως  ο πλανήτης που βρίσκεται  είναι ο Άρης. Σε αυτό το σημείο  χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη ιστοσελίδα http://geogr.eduportal.gr/astronomy/troxies_planitwn/trox_plan6.htm όπου τα παιδιά βλέπουν από την Γη μέσω τηλεσκοπίου τον πλανήτη Άρη, την κίνηση του και την απόστασή του από την Γη καθώς περιστρέφεται. Μετά από αυτό τα παιδιά επιβεβαιώνονται  για τον πλανήτη . 
Δραστηριότητα: «αποστολή εξετελέσθη». Τα παιδιά  έχοντας συγκεντρώσει όλες τις  πληροφορίες, κατασκευάζουν την ταυτότητα του πλανήτη Άρη. Δημιουργούν την ταυτότητα του πλανήτη (με την βοήθεια της νηπιαγωγού) και κολλάνε εικόνες σχετικά με την θέση που βρίσκεται στο ηλιακό σύστημα, την όψη του, την επιφάνεια του, και οτιδήποτε άλλο θα φανεί χρήσιμο στον αστροναύτη. Ως έμπειροι εξερευνητές και αστροναύτες στέλνουν  αμέσως την ταυτότητα στον Τζακ για να γυρίσει ασφαλής στην Γη.
   Συμπληρωματικά μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαζί με τα παιδιά την διαδικασία εκτόξευσης ενός διαστημοπλοίου με κατεύθυνση το φεγγάρι στο διαδικτυακό μουσείο John F. Kennedy Presidential Library and Museum http://wechoosethemoon.org/ . Μετά από αυτό μπορεί να ακολουθήσει ένα project για την σελήνη.

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Αστροναύτες εν δράση ..

Στη διάρκεια της αποστολής μας, προκύπτουν διάφορες απορίες, όπως τι είναι αστροναύτης, τι φοράνε οι αστροναύτες, πως ταξιδεύουμε στο διάστημα, πως παρατηρούμε το διάστημα ( βλέπε ιστόγραμμα), γι' αυτό το λόγο πραγματοποιούμε εικονικές επισκέψεις σε διαδικτυακά μουσεία- πλανητάρια.

 1. http://www.sciencetech.technomuses.ca/english/collection/surveying_instr.cfm και http://spaceplace.nasa.gov/gallery-technology/  Τα συγκεκριμένα μουσεία μας προσφέρουν τη δυνατότητα της απευθείας προβολής των εκθεμάτων του σχετικά με όργανα παρατήρησης του διαστήματος, με δορυφόρους, στολές αστροναυτών κ.α.
 2. http://www.esa.int/esaKIDSen/Spacecraft.html ( Ευρωπαϊκή Εταιρία Διαστήματος για παιδιά) Ένας ιστότοπος, που εκτός από το πληροφοριακό υλικό και τις φωτογραφίες. τα βίντεο και τα animation μας προσφέρει και τη δυνατότητα πολλών διαστημικών παιχνιδιών.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας στα διαδικτυακά μουσεία χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες, αστροναύτες, δορυφόροι/τηλεσκόπια, διαστημόπλοια (η διαμόρφωση των ομάδων εξαρτάται πάντα και από τις ιδέες των παιδιών, για παράδειγμα θα μπορούσε να προκύψει και μια άλλη ομάδα οι εξωγήινοι) και κάθε ομάδα με τη βοήθεια της νηπιαγωγού ψάχνει πληροφορίες και ενημερώνεται για το θέμα της. Έπειτα κάθε ομάδα αναλαμβάνει μια κατασκευή ανάλογα με το θέμα της και στη συνέχεια το παρουσιάζουν στις υπόλοιπες ομάδες
 • Αστροναύτες: Μπουκάλια πλαστικά και λάστιχο για τις μπουκάλες οξυγόνου και χάρτινη σακούλα και ζελατίνα για το κράνος
 • Τηλεσκόπιο: Χάρτινη βάση του ρολού κουζίνας, διάφορα υλικά για διακόσμηση και και χρωματιστές ζελατίνες για τους φακούς
 • Πύραυλος: Από κανσόν χαρτί δημιουργούμε ένα κώνο τον ποίο κολλάμε στο χείλος ενός πλαστικού ποτηριού και τέσσερα ορθογώνια τρίγωνα που τα κολλάμε στη βάση.

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Αποστολή διάσωση

Ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας το ηλιακό μας σύστημα, για να μπορέσουμε να βρούμε τον πλανήτη όπου βρίσκεται ο Τζακ. Πραγματοποιούμε μία εικονική περιήγηση με την βοήθεια των διαδικτυακών μουσείων. Για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους παρακάτω ιστoτόπους :


 1. http://www.amnh.org/explore/ology/astronomy#http://www.amnh.org/ology/features/planetology/,  Το American Museum of Natural History- το διαδικτυακό παιδικό μουσείο αστρονομίας. το οποίο προσφέρει εκτός των άλλων πολλά παιχνίδια και εφαρμογές για το διάστημα.
 2.  http://www.sunaeon.com/#/solarsystem/, ένα διαδικτυακό project που μας επιτρέπει την εικονική περιήγηση στο ηλιακό μας σύστημα καθώς και την πρόσβαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πληροφορίες των πλανητών.
 3. http://www.kindykids.gr/wp-content/uploads/2011/01/planites.pdf, Στο συγκεκριμένο blog οι πλανήτες μας συστήνονται..
Οι ιστοσελίδες 1, 2 είναι στην αγγλική γλώσσα, οπότε η νηπιαγωγός αναλαμβάνει το ρόλο του αφηγητή.
Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες με σκοπό την ανατροφοδότηση όλων όσων που παρακολουθήσαμε στα διαδικτυακά μουσεία.

Φύλλο εργασίας "Βρίσκω τον σωστό πλανήτη" Πηγή Σύγχρονο Νηπιαγωγείο τεύχος 88 σελ. 52.
 • Φύλλο εργασίας . Βρίσκω το σωστό πλανήτη.
 • Δραστηριότητα . "Ας γίνουμε πλανήτες", Περιγραφή: Αφού φτιάχνουμε με τα παιδιά καρτελάκια με τα ονόματα των πλανητών, αναπαριστούμε με τα σώματά μας το ηλιακό μας σύστημα. Ανά 2  παιδιά θα σχηματίζεται ένας πλανήτης, εκτός του Ηλίου και του Δία που θα αποτελούνται από 3 παιδιά ο καθένας καθώς είναι και οι πιο μεγάλοι.  Στην μέση μπαίνει η ομάδα του Ηλίου και μετά γύρω του και οι υπόλοιπες. Με τη συνοδεία μουσικής οι ομάδες αρχίζουν να κινούνται σαν πλανήτες
 • Κατασκευή . Περιγραφή: Δίνουμε σε κάθε παιδί από ένα Α4 μαύρο κανσόν χαρτί και διάφορα υλικά, όπως κουμπιά, καπάκια, πλαστελίνες και τα καθένα ελεύθερα δημιουργεί το ηλιακό σύστημα. 
Τέλος ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν υποθέσεις για τον πλανήτη που μπορεί να βρίσκεται ο Τζακ, υπενθυμίζοντάς τους τα στοιχεία που μας έδωσε.

Ιστόγραμμα


ΑΦΟΡΜΗΣΗ

Ως αφόρμηση για το συγκεκριμένο project χρησιμοποιείται ένα μικρό βίντεο κινουμένων σχεδίων το οποίο εισάγει τις έννοιες διάστημα, αστροναύτης, εξωγήινοι, πλανήτες με διασκεδαστικό τρόπο.Στη συνέχεια ο κεντρικός ήρωας του βίντεο στέλνει στα παιδιά ένα γράμμα.
" Αγαπητά μου παιδιά.
        Χρειάζομαι επειγόντως την βοήθειά σας για  να επιστρέψω στη Γη! Κατά τη διάρκεια του διαστημικού μου ταξιδιού, χάλασε το διαστημόπλοιό μου και αναγκάστηκα να προσγειωθώ σ' ένα πλανήτη, χωρίς όμως να ξέρω ακριβώς ποιος είναι. Το μόνο που γνωρίζω  και μπορεί να σας βοηθήσει είναι ότι ίσως εδώ να υπάρχει ζωή και ότι είναι κόκκινος  πολύ. Επίσης, χρήσιμο θα σας φανεί αυτό το χαρτί, που στοιχεία έχει πολλά για τους πλανήτες γύρω από εμάς.

Μέσα στην πλανητοχώρα,
οχτώ ήταν έως τώρα.
Πλανήτης είναι και η Γη
Κι είναι η μοναδική,
Που πάνω της έχει ζωή.
Τον πιο όμορφο πλανήτη,
Τον φωνάζουν Αφροδίτη.
Κι ήτανε σα αδερφή
Και με τον πλανήτη Γη.
Ένα φωτεινό αστέρι,
Που τη ζεστή πάντα φέρνει,
είναι μες στη μέση ο Ήλιος,
που με όλους είναι φίλος.
Παίρνει ζέστη απ΄αυτόν,
Ο γείτονας του ο Ερμής,
Που είναι από όλους τους πλανήτες,
Ίσως και ο πιο ταχύς.
Ο πλανήτης μας ο Άρης,
Που μπορεί να είχε ζωή,
Όπως λένε οι ειδικοί, με τη Γη μοιάζει πολύ.
Μεγαλύτερο πλανήτη,
Όλοι έχουνε το Δία,
Που παρέα με τον Κρόνο,
Έχουν μέσα στους πλανήτες,
Πάντα την πλειοψηφία.
Απ΄τον Κρόνο, παραπέρα,
Ο επόμενος σταθμός,
Είναι σ΄όλους μας γνωστός,
Ο πλανήτης Ουρανός.
Ο Ποσειδώνας βρίσκεται,
Απ΄τον ήλιο πιο μακριά
Κι είναι αυτός, που ανακάλυψαν,
Από όλους πιο μπροστά.
Αυτοί είναι οι πλανήτες,
Που έχουν κάνει μια παρέα.
Και μαζί με τους κομήτες,
Όλοι τους περνούν ωραία.
Γύρω από τον ήλιο όλοι,
Στήνουν ένα χορό
Κι έχουν φτιάξει σύστημα,
Που το λεν ηλιακό. 
Πηγή: Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, Τεύχος 88, σελίδα 28
Χρειάζομαι όλα τα στοιχεία αυτού του πλανήτη για να μπορέσουν να με βρουν οι φίλοι μου οι αστροναύτες."
 Ακολουθεί μια συζήτηση με τις εντυπώσεις, ιδέες και εμπειρίες των παιδιών.


Η πρώτη γνωριμία με το blog..

   Το project "Αποστολή στο διάστημα" της ομάδας "Planetarium" οργανώθηκε στα πλαίσια του μαθήματος "Το Μουσείο ως χώρος εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία" της διδάσκουσας κυρίας Κατερίνας Πλακίτση, κατά την διάρκεια του έβδομου εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
   Κεντρική ιδέα για τη δημιουργία του project ήταν τα διαδικτυακά μουσεία και πλανητάρια που προσφέρουν την δυνατότητα εικονικής περιήγησης στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, στο φεγγάρι καθώς και στους διάφορους αστερισμούς. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν 6 μουσεία που μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνουν έκθεση διαφόρων οργάνων παρατήρησης του διαστήματος και εξοπλισμό  αστροναυτών. Κατά την εξέλιξη του project χρησιμοποιούνται βοηθητικά και συμπληρωματικά ορισμένα blog που διαπραγματεύονται το θέμα των πλανητών.
   Η εργασία δομείται σε τρία στάδια : πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εικονική περιήγηση στα μουσεία. Το συγκεκριμένο project διαπραγματεύεται το θέμα του ηλιακού συστήματος και το προσεγγίζει διαθεματικά. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Ο μέσος όρος των παιδιών που μπορεί να συμμετάσχει είναι 20  και το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει 2 εβδομάδες.
Γκέσιου Γεωργία Α.Μ. 4559
Χατζηαθανασίου Ειρήνη Α.Μ. 4756